Hepatit A (Sverige, juli-september 2020)
LyssnaUtbrottet av hepatit A är över. Smittkällan har inte kunnat identifieras.
6 november 2020
Totalt insjuknade 9 personer i utbrottet av hepatit A där frysta importerade hallon var den misstänkta smittkällan. Senaste fallet insjuknade 18 september och samtliga fall har smittats i Sverige. Analys av provtagna bär har inte kunnat påvisa hepatit A-virus. Spårning visar att de två livsmedelskedjor där hallonen inhandlats har en och samma producent av hallon i Serbien. Under sommaren identifierades även två fall med utbrottsstammen i Danmark. Fallen hade ätit frysta importerade hallon från en livsmedelskedja som fått leveranser från samma producent i Serbien som den i Sverige.
Då de analyser av hallon som gjorts inte har kunnat påvisa hepatit A-virus kan den misstänkta smittkällan inte bekräftas. Dock behöver ett negativt provsvar nödvändigtvis inte innebära ett negativt prov då det är svårt att analysera för virus i livsmedel. Inget specifikt parti av hallon har kunnat pekas ut.
Figur 1 2020-11-06. Antalet fall av hepatit A i utbrottet, 15 juli-18 september 2020 (n=9).
6 oktober 2020
Sedan mitten av juli har nio fall med samma typ av hepatit A-virus (genotyp IA) rapporterats från fem olika regioner (Norrbotten, Västra Götaland, Stockholm, Uppsala, Södermanland). Senaste fallet insjuknade 18 september. Fallen är i åldrarna 2-78 år, sex kvinnor och tre män. Gemensamt är att de ätit frysta importerade bär, framför allt hallon, som inte upphettats innan förtäring. Analys av provtagna bär har inte kunnat påvisa hepatit A-virus.
Berörda smittskyddsenheter, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten utreder tillsammans utbrottet för att identifiera smittkällan.
Figur 2020-10-06. Antalet fall i utbrottet, 15 juli-18 september 2020 (n=9).