Salmonella Enteritidis (Sverige 2024–)
LyssnaDet har påvisats Salmonella Enteritidis i ukrainska ägg. Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan regionala smittskydd, kommuner, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.
19 december 2024
Sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis där ukrainska ägg misstänks vara smittkällan har fortsatt att rapporteras. Ett hundratal fall har insjuknat under året, och det senaste fallet insjuknade 15 november.
Fallen är spridda i alla åldersgrupper och i en majoritet av landets regioner, men ungefär hälften är hemmahörande i Stockholm. Som tidigare beskrivits finns uppgifter om att flera av fallen inhandlat ägg i butik som de sedan konsumerat löskokta eller som icke upphettad ingrediens i maträtter. Andra personer har besökt restauranger där misstänkta ägg använts i exempelvis majonnäs eller andra rätter och tillbehör där äggen inte upphettats.
Analyser av bakterier från sjukdomsfall som har konsumerat ukrainska ägg visar att ett antal olika varianter av Salmonella Enteritidis har koppling till äggen. Att identifiera salmonella i ägg är dock svårt eftersom smittan kan vara ojämnt spridd mellan olika partier och enskilda ägg. Vid upprepade analyser av ägg provtagna hemifrån sjukdomsfall, eller från restauranger som har haft utbrott, har det än så länge inte gått att påvisa salmonella. Nyligen genomfördes dock en analys av ett större antal ägg där Salmonella Enteritidis påvisades. Jämförelser mellan detta fynd och bakterier från personer som insjuknat visar att Salmonellavarianten från ägg är genetiskt näraliggande utbrottsfall. Det part i av ägg i vilken smittan identifierades har återkallats:
Alwaid AB återkallar ägg från Ukraina (livsmedelsverket.se)
Det kan inte uteslutas att ägg från andra partier av ukrainska ägg fortsatt kan innehålla salmonella. Därför är det viktigt att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark som ingrediens i exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås samt att inte äta kokta eller stekta utomnordiska ägg med rinnig gula. Alla ägg som säljs är märkta med en speciell kod som bland annat visar vilket land ägget kommer ifrån. Ägg från Sverige är märkta SE och ägg från Ukraina är märkta UA.
Mer information: Salmonella (livsmedelsverket.se)
Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan regionala smittskydd, kommuner, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.
8 november 2024
Det fortsätter komma in rapporter om sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis där ukrainska ägg misstänks vara smittkällan. Mikrobiologisk typning av bakteriernas arvsmassa visar att nyligen identifierade sjukdomsfall är smittade av såväl redan kända som nya varianter av bakterien.
Bland sjukdomsfallen finns det flera personer som själva har inhandlat misstänkta ägg i butik och därefter konsumerat dem löskokta eller som icke upphettad ingrediens i maträtter. Äggen har då inhandlats i butiker som inte hör till de större handelskedjorna. Andra personer har insjuknat efter besök på restauranger där misstänkta ägg har använts i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra och andra tillbehör och rätter där äggen inte har upphettats.
För att undvika smitta bör servering och konsumtion av råa och även löskokta ägg samt livsmedel med råa ägg från länder utanför Norden undvikas. Information om äggens ursprung ska alltid finnas både på äggförpackningen och genom stämpel på de enskilda äggen.
Livsmedelsverkets rekommendationer: Salmonella (livsmedelsverket.se)
Livsmedelsverkets information: Märkning av hönsägg (kontrollwiki.livsmedelsverket.se)
Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan regionala smittskydd, kommuner, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.
Se även nyhet, publicerad 2024-11-08, från Livsmedelsverket: Välj ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark om de ska serveras råa (livsmedelsverket.se)
14 oktober 2024
Sedan början av året har flera ansamlingar av sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis identifierats där epidemiologiska utredningar pekar på konsumtion av importerade ägg från Ukraina. Mikrobiologisk typning av bakterier från sjukdomsfall med hjälp av helgenomsekvensering visar att det är flera olika varianter av Salmonella Enteritidis som kan ha koppling till äggen.
Äggen har sålts både till privatpersoner i butiker som inte tillhör de större handelskedjorna och till restauranger. Flera av sjukdomsfallen har konsumerat löskokta ägg eller icke upphettade ägg i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra och pasta carbonara. Vid flera tillfällen har prover av ägg från Ukraina som tagits från privatpersoner, från butik och från restaurang analyserats, dock utan att salmonella har kunnat påvisas. Att hitta salmonella i ägg är svårt eftersom bakterierna inte nödvändigtvis är jämnt fördelade inom och mellan olika partier.
För att undvika att bli smittad bör råa ägg eller livsmedel med råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark inte konsumeras. Risken för smitta vid konsumtion av sådana ägg eller livsmedel undviks genom att hela ägget, även gulan, upphettas:
Livsmedelsverkets rekommendationer: Salmonella (livsmedelsverket.se)
Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan regionala smittskydd, kommuner, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.
10 oktober 2024
Sedan början av året har flera ansamlingar av sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis identifierats där epidemiologiska utredningar har pekat på konsumtion av importerade ägg. Äggen har både sålts till privatpersoner i butiker som inte tillhör de större kedjorna och till restauranger. Flera av sjukdomsfallen har konsumerat löskokta ägg eller icke upphettade ägg i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra och pasta carbonara. Vid flera tillfällen har ägg från privatpersoner, från butik och från restaurang analyserats, dock utan att salmonella har kunnat påvisas.
För att undvika att bli smittad bör råa ägg eller livsmedel med råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark inte konsumeras. Risken för smitta vid konsumtion av sådana ägg undviks genom att hela ägget, även gulan, eller livsmedlet som innehåller ägg upphettas.
Livsmedelsverkets rekommendationer: Salmonella (livsmedelsverket.se)
Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan regionala smittskydd, kommuner, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.