Ansvarsfull alkoholservering
LyssnaMetoden ansvarsfull alkoholservering syftar till att uppnå en god miljö på och kring serveringsställen. Metoden omfattar tre delar: utbildning, samverkan och tillsyn. I det här avsnittet får du lära dig mer om metoden ansvarsfull alkoholservering. Det finns också ett utbildningsmaterial i ämnet, som du kan ladda ner.
Vad är syftet med metoden?
Metoden syftar till att minska våld kopplat till servering av alkohol på serveringsställen. Exempel på serveringsställen är restauranger, sportbarer och studentpubar. För att uppnå syftet med metoden arbetas det aktivt med att minska berusningen och att hindra alkoholservering till minderåriga. En trevlig och trygg serveringsmiljö skapas genom att utbilda och därigenom öka kunskapen hos personalen. En viktig utgångspunkt för att arbetet ska bli framgångsrikt är samverkan, särskilt mellan kommunen och Polismyndigheten.
Vad innebär ansvarsfull alkoholservering?
Metoden bygger på tre delar som stärker och kompletterar varandra:
Utbildning av personal
Utbildningen riktar sig till serveringspersonal, tillståndshavare, verksamhetsutövare, ordningsvakter och entrévärdar. Syftet är att stärka personalen i sin yrkesroll. Målet är att personalen dels ska kunna upptäcka och hantera risksituationer, dels förebygga skador som kan uppstå vid konsumtion av alkohol.
Samverkan mellan myndigheter och verksamhetsutövare
Eftersom landets kommuner skiljer sig åt, till exempel avseende befolkningsstorlek och antal serveringsställen, ser samverkan olika ut i olika kommuner. Ett exempel på samverkan kan vara dialog mellan representanter för kommunens tillsynsverksamhet, Polismyndigheten och verksamhetsutövare.
Tillsyn av serveringsställen
Granskning av verksamheten, det vill säga tillsyn, behövs för att metoden ska fungera. En av flera faktorer för en effektiv tillsyn är att kommun och polis har en samsyn om nuläge och eventuell problembild i kommunen.
Hur många använder metoden?
De senaste fyra åren har det varit drygt 200 kommuner som använde metoden. Det är cirka 70 kommuner som använder sig av en samverkansgrupp. Det är dock fler, ungefär 130 kommuner, som genomför tillsyn på serveringsställena.
Här kan du läsa mer om Länsrapportens undersökning
Utbildningsmaterial
Lite längre ned på sidan hittar du materialet inom ansvarsfull alkoholservering som Folkhälsomyndigheten har publicerat.
Utbildningen ger dig kunskap om:
- Vad kräver lagen?
- Vad händer i kroppen när man dricker alkohol?
- Vilka risker finns med alkohol?
- Hur kan du bli mer professionell i din yrkesroll?
Materialet är inte heltäckande utan tar upp de viktigaste delarna för serveringspersonal att känna till. Utgångspunkten är servering av alkohol till allmänheten, men det kan finnas andra krav i andra situationer. Det tidigare materialet som särskilt vände sig till studentpubar har arbetats in i detta material.
Relaterade dokument att läsa
Checklista för bedömning av ordningsläget (PDF, 199 kB)
Publikationer
-
Ansvarsfull alkoholservering – ett utbildningsmaterial
Publicerad:Uppdaterad:Utbildningsmaterialet riktar sig till personal som arbetar i serveringsmiljö och används vid utbildningar i metoden Ansvarsfull alkoholservering. Den här utbildningen är för dig som arbetar på ett serveringsställe…
-
Handbok i tillsyn – Metoder för kommun och polis att minska våld och skador i krogmiljö
Publicerad:Handboken beskriver arbetsmetoder som förstärker kommunens och polisens tillsyn av krogarna på ett sätt som gör krögare med personal medvetna om sitt ansvar att förebygga våld och skador.
-
Rätt ålder? (Dekal 34x98 mm)
Publicerad:Ålderssticka för att underlätta legitimationskontroll, dekal 30x102 mm. Dekal att fästa vid kassan för att underlätta legitimationskontroll.